lundi 18 mai 2009

Stanislas à Stockholm

C'est au Kulturhuset

Möte med tecknaren Stanislas
Serietecknaren Stanislas kommer till Stockholm för att möta sina läsare.

Stanislas Barthélemy, eller Stanislas som han är känd i seriesammanhang, föddes 1961 och tillhör den fransk-belgiska klara linjen-skolan som skapades av Tintins kreatör Hergé. Stanislas är också en av grundarna av det betydelsefulla franska serieförlaget l’Association.
Stanislas utbildade sig i inredning innan han började med tecknade serier. En av de första fanzinen han medverkade i var Jean-Christophe Menus ”Le Lynx”. Hans första bok ”La Grande Course” kom ut 1986 på förlaget Futuropolis och följdes två år senare av "Le Pigeon”.

I slutet av åttiotalet träffade han manusförfattaren Laurent Rullier och tillsammans skapar de karaktären Victor Levallois. Första albumet med denna karaktär kom ut 1990. Hittills har det utkommit fyra album i serien, det senaste 2004. Stanislas har också arbetat på den kortlivade franska Tintin-tidningen med serien Tintin Reporter i slutet av åttiotalet.

”Hergés äventyr” är en biografisk serie om den belgiske serieskaparen Hergé, skriven av José-Louis Bocquet och Jean-Luc Fromental och tecknad av Stanislas för det franska förlaget Reporter 1999. Serien är gjord i en "Tintin-lik” klara linjen-stil och berättar mer eller mindre realistiskt om utvalda händelser ur Hergés liv. ”Hergés äventyr” gavs ut i Sverige 2008 av Komika förlag.

Aucun commentaire: